În perioada 6-8 iulie 2024, la Târgu Mureș, România, a avut loc un atelier de trei zile, reunind 15 fete tinere defavorizate și vulnerabile din satele din apropiere. Organizat de Fundația Profesională (ProF), evenimentul a fost condus de profesoarele artist Nora și Renata, alături de reprezentanta ProF Angela Cotoara. În fiecare zi, participanții au făcut...
Atelier de creație interculturală în România
În perioada 6-8 iulie 2024, la Târgu Mureș, România, a avut loc un atelier de trei zile, reunind 15 fete tinere defavorizate și vulnerabile din satele din apropiere. Organizat de Fundația Profesională (ProF), evenimentul a fost condus de profesoarele artist Nora și Renata, alături de reprezentanta ProF Angela Cotoara. În fiecare zi, participanții au făcut naveta pentru a lua parte la sesiuni creative menite să stimuleze autoexprimarea, înțelegerea interculturală și creșterea personală prin arta digitală.
Atelierul a fost împărțit în două părți principale. Prima sa concentrat pe tehnologia artei digitale, unde participanții au explorat patru aplicații digitale pentru a exprima teme și emoții interculturale prin creații artistice. În a doua parte, ei își pun ideile în practică, abordând subiecte abordate în timpul discuțiilor, cum ar fi impactul problemelor globale, discriminarea de gen și modul în care arta poate fi un instrument de vindecare și abilitare.
Unele activități au urmat demonstrații structurate ale instrumentelor digitale, în timp ce altele au încurajat participanții să-și aducă propriile abordări artistice. Mulți au ales să creeze postere care reflectă emoții profunde legate de teme de identitate culturală și egalitate de gen. Pe parcursul sesiunilor, profesorii artiști au oferit îndrumare continuă, oferind inspirație și feedback. ProF a jucat un rol activ în sprijinirea fetelor, surprinzând procesul lor creativ prin fotografii și videoclipuri și documentând mesajele puternice pe care au căutat să le transmită prin arta lor.